LISTEN LIVE
24acf1b6-c572-489a-bc39-50254fe09465
24acf1b6-c572-489a-bc39-50254fe09465
11-16 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2015 ΘΕΑΤΡΟ BADMINTON
ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΠΡΑΓΑΣ

ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΠΡΑΓΑΣ

 

'Οταν ο δημιουργός του Μαύρου θεάτρου της Πράγας Ζίρι Σρνετς συνάντησε το δημιουργικό ταλέντο των πιο διάσημων καλλιτεχνών της Τσεχίας, γεννήθηκε ένα αριστούργημα!

 

LATERNA MAGIKA

Wonderful Circus

 

Το Εθνικό Θέατρο της Πράγας παρουσιάζει την παράσταση που έχουν λατρέψει ήδη εκατομμύρια επισκέπτες στην πιο ονειρική πόλη της Ευρώπης!

 

«Το διαμάντι της Πράγας»

 

Θέαμα και ψυχαγωγία, σ’ ένα «Υπέροχο Τσίρκο»

για όλη την οικογένεια!

 

11-16 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2015

ΘΕΑΤΡΟ BADMINTON

Εμπνευσμένο, φαντασμαγορικό, ποιητικό: το Wonderful Circus (Γουόντερφουλ Σίρκους) , η εμβληματική παράσταση της Laterna Μagika (Λατέρνα Μάτζικα), της ομάδας που άλλαξε το πρόσωπο του τσέχικου θεάτρου, έρχεται στο Badminton!

Από τις 11 ως τις 16 Δεκεμβρίου, η σκηνή του Θεάτρου Badminton γίνεται μια πελώρια τέντα τσίρκου για να υποδεχτεί μια από τις πιο απολαυστικές παραστάσεις των τελευταίων δεκαετιών. Το Wonderful Circus (ή Kouzelný Cirkus στα τσέχικα) είναι ένα σουρεαλιστικό παραμύθι γεμάτο εκρηκτική φαντασία, που από το 1977 που πρωτοπαρουσιάστηκε συνεχίζει να μαγεύει χιλιάδες θεατές, τόσο στην Πράγα, όπου παίζεται αδιάκοπα εδώ και σχεδόν σαράντα χρόνια, όσο και σε όλο τον κόσμο. Μέχρι σήμερα, το έργο έχει συμπληρώσει περισσότερες από 6.000 παραστάσεις στην Τσεχία κι έχει ταξιδέψει σε πάνω από πενήντα πόλεις σε δεκαέξι χώρες, αποτελώντας μακράν την πιο δημοφιλή δημιουργία της Laterna Magika.

Συνδυάζοντας χορό, Μαύρο Θέατρο, πανοραμικές κινηματογραφικές προβολές, παντομίμα και μαριονέτες, το Wonderful Circus αφηγείται την ιστορία δύο κλόουν, οι οποίοι ξεπηδούν μέσ’ από ένα αυγό και περιπλανώνται αναζητώντας την Ομορφιά και την αιώνια νεότητα. Ταυτόχρονα, καλούνται να αποφύγουν τις παγίδες που στήνει ο Γητευτής, ο πανούργος δημιουργός τους. Το ταξίδι των δύο κλόουν, άλλοτε μπουφόνικα αστείο κι άλλοτε τρυφερό και στοχαστικό, μετατρέπεται σε μια γλυκόπικρη αλληγορία για τον αγώνα του ανθρώπου να πραγματώσει τα ιδανικά του, έναν αγώνα που συγκινεί μικρούς και μεγάλους. Η παράσταση έχει γοητεύσει αναρίθμητους θεατές με το χιούμορ και τη χορογραφία της που επιμελήθηκαν πέντε χορογράφοι (με τον περίφημο Karel Vrtiška να έχει τον πρώτο λόγο), καθώς και με την εναλλαγή των κινηματογραφημένων σκηνών της, που γυρίστηκαν στην ύπαιθρο σε ολόκληρη την Τσεχοσλοβακία. Μάλιστα, το αυθεντικό φιλμ ψηφιοποιήθηκε πρόσφατα στα Barrandov Studios της Πράγας, καθιστώντας ακόμα πιο έντονη την εμπειρία της παράστασης.

Το Wonderful Circus αποτελεί πνευματικό παιδί της Laterna magika, της ομάδας που ιδρύθηκε το 1958 και ανέτρεψε τα δεδομένα του τσέχικου θεάτρου, προτείνοντας ένα πολυμεσικό θέαμα που συνταιριάζει την οικογενειακή ψυχαγωγία με την ποίηση. Κορυφαία μέλη της ομάδας ήταν οι δημιουργοί του Wonderful Circus: ο σπουδαίος κινηματογραφιστής ο Evald Schorm, ο οραματιστής σκηνογράφος Josef Svoboda, ο μαριονετίστας και εμπνευστής του Μαύρου Θεάτρου Jiří Srnec και ο cult σκηνοθέτης Jan Švankmajer.

Από τις 11 ως τις 16 Δεκεμβρίου, γνωρίστε ένα ολοζώντανο κομμάτι της ιστορίας του τσέχικου θεάτρου, ένα «Υπέροχο Τσίρκο» που συνδυάζει απολαυστικό θέαμα και ψυχαγωγία για μικρούς και μεγάλους!

 

 

Laterna magika: από την τσέχικη avant-garde στη διεθνή καταξίωση

Η ιστορία της Laterna magika ξεκινά το 1958. «Laterna Magika» ήταν ο τίτλος του καλλιτεχνικού προγράμματος που παρουσίασαν ο σκηνοθέτης Alfréd Radok και ο σκηνογράφος Josef Svoboda στο τσέχικο περίπτερο της EXPO ’58, στις Βρυξέλες. Η επιτυχία ήταν τεράστια κι έτσι, την επόμενη χρονιά, το θέαμα έδωσε το όνομά του στο ανακαινισμένο Θέατρο της Πράγας που στέγασε τις καλλιτεχνικές προσπάθειες των Radok και Svoboda.

Η δεύτερη περίοδος της ομάδας σφραγίζεται από δύο άλλες EXPO, του 1967 και του 1970 σε Μόντρεαλ και Οσάκα αντίστοιχα, καθώς οι δημιουργίες της Laterna Magika εκεί αποθεώνονται και στη συνέχεια περιοδεύουν σ’ όλο τον κόσμο. Από τα μέσα της δεκαετίας του ’70, η ομάδα εντάσσεται στο Εθνικό Θέατρο της Τσεχίας, με καλλιτεχνικό διευθυντή τον Josef Svoboda, ο οποίος αποτέλεσε μέρος αυτής της πρωτοποριακής πρότασης από την αρχική της σύλληψη. Οι παραστάσεις της Laterna Magika δεν χρησιμοποιούν καθόλου λόγο αλλά αξιοποιούν έναν συνδυασμό κινηματογραφικών προβολών και παραστατικών τεχνών – χορό, μουσική, παντομίμα, Μαύρο Θέατρο κ.λπ.

Μέχρι σήμερα, η κεντρική ιδέα που διατρέχει τις δημιουργίες της ομάδας παραμένει σταθερή: πρόκειται για την αταλάντευτη αναζήτηση ενός θεάτρου που αφηγείται ενδιαφέρουσες, ανθρώπινες ιστορίες μέσω μιας τολμηρής και διαρκώς διευρυνόμενης γκάμας εκφραστικών μέσων.

 

 

Ο Τύπος για το Wonderful Circus:

«Η γνωστή παραβολή των κλόουν που γεννιούνται από αυγά και πασχίζουν να εκπληρώσουν το πεπρωμένο τους μεταμορφώνεται σε θεατρική μαγεία – μαγεία ισχυρότερη από κάθε άλλη ως τώρα. Αξιοποιώντας τις τεχνικές του Μαύρου Θεάτρου, οι συντελεστές της παράστασης δημιούργησαν ένα συναρπαστικό θεατρικό έργο. Πολύ απλά, μαγεύτηκα».

New York Post, 23 Φεβρουαρίου 1979

«Η ξεχωριστή παράσταση της Laterna Magika Wonderful Circus είναι ένα υπέροχο έργο που απευθύνεται σε όλες τις αισθήσεις, μια απόλαυση για μικρούς και μεγάλους, ο ιδανικός τρόπος για να περάσετε ένα απόγευμα με τα παιδιά σας και να ψυχαγωγηθείτε μαζί τους. Πραγματικά, τίποτα δεν συγκρίνεται μ’ αυτή την παράσταση».

The Prague Post, 28 Δεκεμβρίου 2011

«Το Wonderful Circus στο Εθνικό Θέατρο της Πράγας στάθηκε αντάξιο του ονόματός του – ήταν πράγματι ένα “υπέροχο τσίρκο”. Δεν πρόκειται για πρωτοποριακό θέατρο· αντίθετα, το έργο βασίζεται στους βιρτουόζους ερμηνευτές, στην εξαιρετική χρήση πανοραμικών κινηματογραφικών λήψεων και σε μια απλή ιστορία που μας υπενθυμίζει τα πράγματα που έχουν τη μεγαλύτερη σημασία στη ζωή. Όταν τέλειωσε η βραδιά, ήμουν συγκινημένος από τη δύναμη της ιστορίας. Τελικά, θα έλεγα ότι όποιος ενδιαφέρεται να ανεβάσει οτιδήποτε στη σκηνή πρέπει, αν έχει τη δυνατότητα, να παρακολουθήσει μια από τις παραστάσεις του Svoboda στο Εθνικό Θέατρο».

Mini-Review: Josef Svoboda's Wonderful Circus, 22 Σεπτεμβρίου 2011

«Σ’ αυτό το μοντέρνο τσίρκο αισθανόμαστε την αύρα από τον παφλασμό των κυμάτων, μας συνεπαίρνει η ομορφιά που γεννιέται στον αφρό της θάλασσας, μας σαγηνεύει το άγριο τσιγγάνικο πάθος, μας μεθά το άρωμα των φθινοπωρινών φύλλων και μας δροσίζει το φρέσκο χιόνι· οσμιζόμαστε το λεπτό άρωμα που αναδίδει το παλιό κουκλοθέατρο, το άρωμα που σκορπάει ο καπνός που αφήνει πίσω του ένα καραβάνι, κι ακόμα, στα σίγουρα, το άρωμα που σκορπάει το πριονίδι κάτω απ’ τις οπλές των αλόγων – ως και τη μυρωδιά του μεϊκάπ των αναβατριών... Οι εικόνες εναλλάσσονται, οι χαρακτήρες περνούν απ’ τη σκηνή στην οθόνη και το αντίστροφο, κι οι καλοκάγαθοι κλόουν ζουν μπροστά στα μάτια μας πολλές υπέροχες περιπέτειες».

Svobodné slovo, 1977

ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΠΡΑΓΑΣ

ΑΠΟ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 11 ΜΕΧΡΙ ΤΕΤΑΡΤΗ 16 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2015 ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ BADMINTON

 

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ:

Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 8:30μμ

Σάββατο 12 Δεκεμβρίου: 5:00μμ & 8:30μμ

Κυριακή 13 Δεκεμβρίου: 12:30μμ & 5:00μμ

Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου: 7:00μμ

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:

Ε ΖΩΝΗ: 20 ευρώ (10 ευρώ)*

Δ ΖΩΝΗ: 26 ευρώ (13 ευρώ)*

Γ ΖΩΝΗ: 32 ευρώ (16 ευρώ)*

Β ΖΩΝΗ: 40 ευρώ (20 ευρώ)*

Α ΖΩΝΗ: 48 ευρώ (24 ευρώ)*

*50% ΕΚΠΤΩΣΗ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΚΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΑΝΕΡΓΩΝ

 

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ0
Δείτε περισσότερα

ΒΡΑΔΙΑ ΔΙΕΣΗ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΠΑΙΔΙΑ ΘΕΑΤ...

ΘΕΑΤΡΟ
Του Λάνφορντ Γουίλσον Σκηνοθεσία Νάντια Κοντο...

Burn this

ΘΕΑΤΡΟ

Καρδιά του Σκύλου

ΘΕΑΤΡΟ
ΑΠΟ ΜΗΧΑΝΗΣ ΘΕΑΤΡΟ

Happy Ντεθ Day Μια «μεταφυσική» κωμ...

ΘΕΑΤΡΟ