LISTEN LIVE
redrewr
redrewr
7 - 8 Μαρτίου
Φιλαρμονική Ορχήστρα της Γαλλικής Ραδιοφωνίας

Κάτια Μπουνιατισβίλι (7/3)

Δεύτερο Κοντσέρτο για πιάνο

Σεργκέι Ραχμάνινοφ

Γιώργος-Εμμανουήλ Λαζαρίδης (8/3) Κοντσέρτο για το αριστερό χέρι

Μωρίς Ραβέλ

 

Φιλαρμονική Ορχήστρα

της Γαλλικής Ραδιοφωνίας

Μουσική διεύθυνση│Mikko Franck

 

Τετάρτη 7, Πέμπτη 8 Μαρτίου │20:30

Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης

Δύο συναυλίες, δύο σολίστ,

δύο διαφορετικά προγράμματα

 

Δύο συναυλίες με διαφορετικό πρόγραμμα που συνδυάζουν αριστουργήματα του ευρωπαϊκού πιανιστικού και συμφωνικού ρεπερτορίου, ερμηνευμένα από δύο καλλιτέχνες διεθνούς ακτινοβολίας και από μια κορυφαία ευρωπαϊκή ορχήστρα.

Το δεξιοτεχνικό Δεύτερο κοντσέρτο του Σεργκέι Ραχμάνινοφ από τη σούπερ σταρ του πιάνου Κάτια Μπουνιατισβίλι. Μια σολίστ με φλογερό ταμπεραμέντο δίνει τη δική της εκρηκτική εκδοχή σε «ένα από τα δημοφιλέστερα έργα του 20ού αιώνα που έχει “λεηλατηθεί” από συνθέτες “ελαφρών” μελωδιών περισσότερο απ’ όσο ο Μότσαρτ ή ο Τσαϊκόφσκι» (Χ. Ξανθουδάκης). Το Κοντσέρτο για το αριστερό χέρι του Μωρίς Ραβέλ από τον Γιώργο-Εμμανουήλ Λαζαρίδη. Ο έλληνας δεξιοτέχνης που λάτρεψε η διεθνής κριτική, αναμετριέται με ένα κοντσέρτο υψηλών απαιτήσεων γραμμένο για τον αυστριακό πιανίστα Πάουλ Βίττγκενσταϊν (αδερφό του γνωστού φιλοσόφου), ο οποίος έχασε το δεξί του χέρι στον Α΄ παγκόσμιο πόλεμο.

Τους δύο βιρτουόζους του πιάνου πλαισιώνει η διάσημη Ορχήστρα της Γαλλικής Ραδιοφωνίας [Orchestre philharmonique de Radio France] υπό τον μαέστρο Mikko Franck [Μίκκο Φρανκ], περιζήτητο συνεργάτη μεγάλων ορχηστρικών συνόλων και λυρικών θεάτρων ανά τον κόσμο.

 

Την πρώτη βραδιά (Τετάρτη 7/3), το κοινό θα απολαύσει επίσης τη Συμφωνία αρ. 3 σε ντο μείζονα του Γιαν Σιμπέλιους, αυθεντικού συνεχιστή της συμφωνικής παράδοσης του Τσαϊκόφσκι, και τη νεανική Συμφωνία σε σι ελάσσονα του Κλωντ Ντεμπυσσύ. Τη δεύτερη βραδιά (Πέμπτη 8/3), θα ακουστούν και η πασίγνωστη Συμφωνία σε ρε ελάσσονα του Σεζάρ Φρανκ καθώς και η ιδιαίτερα γλαφυρή Εισαγωγή από την όπερα Βεατρίκη και Βενέδικτος του Εκτόρ Μπερλιόζ.

Οι δύο εμφανίσεις της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Γαλλικής Ραδιοφωνίας Τετάρτη 7 και την Πέμπτη 8 Μαρτίου στις 8:30 το βράδυ στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης πραγματοποιούνται με την ευγενική χορηγία των ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΩΝ.

 

Khatia Buniatishvili

Γεννήθηκε το 1987 στη Γεωργία. Έχει συνεργαστεί με διάσημους διευθυντές ορχήστρας (Μέτα, Ντομίνγκο, Νάγκανο, Πλέτνιεφ, Ασκενάζι, Μπύτσκοφ, Τσουνγκ κ.ά.) και φημισμένα σύνολα (Φιλαρμονικές του Ισραήλ, του Λος Άντζελες, της Σκάλας του Μιλάνου, της Κίνας, Συμφωνικές του Σαν Φρανσίσκο, της Φιλαδέλφειας, του Τορόντο, του Σάο Πάολο, του Τόκιο, του Λονδίνου, του BBC, της Βιέννης, Ορχήστρα του Παρισιού, Εθνική Ορχήστρα της Γαλλίας κ.ά.).

Τις τελευταίες σεζόν έχει πάρει μέρος σε πολλά πρότζεκτ: 70ή επέτειος των Ηνωμένων Εθνών –φιλανθρωπικές συναυλίες για τους σύρους πρόσφυγες, για τους τραυματίες της Zώνης Αντιτρομοκρατικών Επιχειρήσεων (Anti-Terrorist Operation Zone–ATO) στο Κίεβο, συναυλία «Τo Russia with Love» κατά της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ρωσία, συμμετοχή στο συνέδριο DLDWomen. Έχει βραβευτεί δύο φορές με ECHO Klassik (2012, 2016) για την ηχογράφησή της με έργα Λιστ και για το άλμπουμ Κaleidoscope, αντίστοιχα. Πιο πρόσφατα κυκλοφόρησαν τα Κοντσέρτα αρ. 2 και 3 του Ραχμάνινοφ με τη Φιλαρμονική της Τσεχίας υπό τον Πάαβο Γιάρβι (Sony Classical).

 

Γιώργος-Εμμανουήλ Λαζαρίδης

Πολύπλευρα αναγνωρισμένη προσωπικότητα, διανύει μια λαμπρή μουσική πορεία, με εκτελέσεις που χαρακτηρίζονται «ξεχωριστές, υπεράνω σύγκρισης ακόμη και όταν σκεφτούμε σπουδαίες ηχογραφήσεις των Άργκεριχ, Χόροβιτς, Μπρέντελ, Τσίμμερμαν» (Grammophone). Στα είκοσι οκτώ χρόνια παρουσίας του στη μουσική σκηνή έχει δώσει εκατοντάδες συναυλίες σε διεθνή μουσικά κέντρα (Ρόγιαλ Άλμπερτ Χολ, Κάρνεγκι Χολ, Ουίγκμορ Χολ, Μουζίκφεραϊν, Αίθουσα Φιλαρμονικής της Κολωνίας κ.ά.) και έχει συμπράξει με κορυφαίες ορχήστρες (Φιλαρμονική Αγίας Πετρούπολης, Μονάχου, Βασιλική Φιλαρμονική Ορχήστρα, κ.ά.). Συνεργάστηκε με φημισμένους αρχιμουσικούς (Τερμικανόφ, Μάρρινερ, Μέτσμαχερ, Μαξίμ Σοστακόβιτς κ.ά.). Διάσημες ηχογραφήσεις του περιλαμβάνουν έργα Λιστ, Σούμπερτ, Μπετόβεν, Σούμαν, Ραχμάνινοφ, Στράους κ.ά. και έχουν αποσπάσει πλήθος διακρίσεις από έγκυρα διεθνή περιοδικά μουσικής.

Είναι καλλιτεχνικός διευθυντής του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης από το 2010 μέχρι σήμερα και πρωτοστάτησε στην ίδρυση σημαντικών θεσμών όπως η Moysa-Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του ΜΜΘ και το Διεθνές Φεστιβάλ Παιδικών και Νεανικών Χορωδιών.

 

Mikko Franck

O φιλανδός μαέστρος Mίκκο Φρανκ γεννήθηκε το 1979 στο Ελσίνκι. Από δεκαεπτά χρονών, που άρχισε να διευθύνει, έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα ορχηστρικά σύνολα και λυρικά θέατρα του κόσμου.

Την περίοδο 2002-2007 υπήρξε μουσικός διευθυντής της Εθνικής Ορχήστρας του Βελγίου. Το 2006 έγινε γενικός μουσικός διευθυντής (General Music Director) της Εθνικής Φιλανδικής Όπερας. Την επόμενη χρονιά έγινε καλλιτεχνικός και μουσικός διευθυντής της, θέση που διατήρησε μέχρι τον Αύγουστο του 2013.

Έχει συνεργαστεί με ορχήστρες στην Όπερα της Ζυρίχης, στη Μετροπόλιταν της Νέας Υόρκης, στο Κόβεν Γκάρντεν του Λονδίνου κ.ά.

Από τον Σεπτέμβριο του 2015, είναι μουσικός διευθυντής της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Γαλλικής Ραδιοφωνίας. Η Ορχήστρα ιδρύθηκε το 1937 από τη Γαλλική Ραδιοφωνία, τον μεγαλύτερο θεσμό μουσικών παραγωγών στη Γαλλία. Σύντομα καθιερώθηκε στο μουσικό ορχηστρικό τοπίο της Ευρώπης για τον εκλεκτισμό που αποπνέει το ρεπερτόριό της, για την έμφαση σε παραγγελίες και νέες συνθέσεις, για την ευελιξία στη σύνθεσή της ανάλογα με τις απαιτήσεις των συναυλιών, για τις συνεργασίες της με μεγάλους ερμηνευτές που τακτικά προσκαλεί και για το εκπαιδευτικό της πρόγραμμα. Η Φιλαρμονική Ορχήστρα της Γαλλικής Ραδιοφωνίας, γνωστή στους πολλούς της φίλους ως Philhar, και ο μουσικός διευθυντής της (από το 2015) Μίκκο Φρανκ μιλούν την ίδια γλώσσα: φιλοδοξία του μαέστρου και του Συνόλου είναι να κάνουν κάθε εμφάνισή τους μια ξεχωριστή συνολικά εμπειρία. Σε αυτό το στόχο τους έχουν σύμμαχο το χρόνο, καθώς ο Φρανκ θα παραμείνει διευθυντής της Ορχήστρας μέχρι το 2022.

Παράλληλα, ο Μίκκο Φρανκ, από τον Σεπτέμβριο του 2017, και για μια τριετία, είναι πρώτος προσκεκλημένος αρχιμουσικός στην Ορχήστρα και Χορωδία της Εθνικής Ακαδημίας της Αγίας Καικιλίας στην Ιταλία, ενώ από το 2002 είναι ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Μουσικού Φεστιβάλ του Κάνγκασνιεμι στη Φινλανδία, με επίκεντρο τη φωνητική μουσική, στο πλαίσιο του οποίου διεξάγεται κάθε χρόνο εθνικός διαγωνισμός τραγουδιού.

 

Το πρόγραμμα των δύο συναυλιών

7.3.2018

CLAUDE DEBUSSY (1862-1918)

Συμφωνία σε σι ελάσσονα

 

ΣΕΡΓΚΕΪ ΡΑΧΜΑΝΙΝΟΦ (1873-1943)

Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα σε ντο ελάσσονα αρ. 2, έργο 18

Moderato

Adagio sostenuto

Allegro scherzando

Κάτια Μπουνιατισβίλι πιάνο

 

JEAN SIBELIUS (1865-1957)

Συμφωνία αρ. 3 σε ντο μείζονα, έργο 52

Allegro moderato

Andantino con moto, quasi allegretto

Moderato – Allegro ma non tanto

 

8.3.2018

HECTOR BERLIOZ (1803 -1869)

Εισαγωγή από την όπερα Βεατρίκη και Βενέδικτος

 

MAURICE RAVEL (1875-1937)

Κοντσέρτο για το αριστερό χέρι

Lento

Allegro

Γιώργος-Εμμανουήλ Λαζαρίδης πιάνο

 

CÉSAR  FRANCK (1822-1890)

Συμφωνία σε ρε ελάσσονα

Lento

Allegretto

Allegro non troppo

 

Ο κύκλος Vive la France ! πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος, στο πλαίσιο του εορτασμού

των 111 χρόνων από την ίδρυσή του

Τιμές εισιτηρίων

14 € (Φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ, 65+, πολύτεκνοι) ● 21 € (Ζώνη Ε) ● 33 € (Ζώνη Δ) ● 45 € (Ζώνη Γ) ● 55 € (Ζώνη Β) ● 65 € (Ζώνη Α) ● 75 € (Διακεκριμένη Ζώνη)

 

Eισιτήρια

210 7282333, megaron.gr

και σε όλα τα καταστήματα Public

 

Πληροφορίες

210 72.82.333

www.megaron.gr

https://www.facebook.com/megaron.gr

http://www.pinterest.com/megaronathens/

https://twitter.com/MegaronAthens

https:// www.ifa.gr

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ0
Δείτε περισσότερα
Παιδί Τραύμα | Sophie Lies | opening: Turbofl...

ΑΝΑΤΕΛΛΩ | Ο Γιάννης Αγγελάκας προτ...

ΜΟΥΣΙΚΗ
Αλέξανδρος Κτιστάκης - Γιάννης Λίταινας

ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ | Μάρθα Φρ...

ΜΟΥΣΙΚΗ

Οι Polkar live στο Gagarin 205 Σάββ...

ΜΟΥΣΙΚΗ
Έναρξη: Παρασκευή 22 Μαρτίου για λίγες παραστ...

ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ | Σταυρός του Νό...

ΜΟΥΣΙΚΗ