LISTEN LIVE
rwerv
rwerv
Σάββατο 15 Οκτωβρίου | 20:30 | Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης
Γκαλά όπερας – Lise Davidsen

«Μία από τις σπουδαιότερες φωνές που έχω ακούσει».

The Observer

«Μπορείτε να με εξορίσετε στη Νάξο, αν η Λίσε Ντάβιντσεν

δεν γίνει η πιο περιζήτητη βαγκνερική σοπράνο της γενιάς της».

The Times

«Η Αριάδνη της Λίσε Ντάβιντσεν είναι από μόνη της ένα ολόκληρο σύμπαν».

Financial Times

Το άστρο της Lise Davidsen [Λίσε Ντάβιντσεν], το οποίο μεσουρανεί ήδη στη διεθνή μουσική σκηνή, θα λάμψει για πρώτη φορά στην Ελλάδα και στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, το Σάββατο 15 Οκτωβρίου στις 8:30 το βράδυ. Η νεαρή νορβηγίδα σοπράνο, που έχει σαρώσει τα βραβεία σε τρεις διεθνείς διαγωνισμούς, θα εμφανιστεί στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης σε ένα γκαλά όπερας με άριες υψηλών ερμηνευτικών απαιτήσεων από ρόλους που έχει τραγουδήσει στα μεγαλύτερα λυρικά θέατρα του κόσμου αφήνοντας άριστες εντυπώσεις: Αμέλια από τον «Χορό μεταμφιεσμένων», Ελισάβετ από τον «Ντον Κάρλο» και Δυσδαιμόνα από τον «Οθέλλο» του Giuseppe Verdi, Αγάθη από τον «Ελεύθερο Σκοπευτή» του Carl Maria von Weber και Ελίζαμπετ από τον «Ταγχόυζερ» του Richard Wagner. Θα την πλαισιώσει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, Orchestra in Residence του Μεγάρου, που θα διευθύνει ο Κορνήλιος Μιχαηλίδης.

Το πρόγραμμα της βραδιάς περιλαμβάνει επίσης το τραγούδι για φωνή και ορχήστρα «Cacilie» του Richard Strauss καθώς και ορχηστρικές εισαγωγές από τις όπερες «Μάκβεθ» και «Τραβιάτα» του Verdi, «Ελεύθερος Σκοπευτής» του von Weber και «Λόενγκριν» του Wagner.

Το γκαλά όπερας της Lise Davidsen στο Μέγαρο εντάσσεται στις εκδηλώσεις τoυ κύκλου Μεγάλοι Ερμηνευτές.

Lise Davidsen

Η είσοδος της Νορβηγίδας υψιφώνου στον κόσμο της όπερας έγινε το 2015 με τρόπο πραγματικά σαρωτικό, όταν κέρδισε τον σημαντικότατο διαγωνισμό Operalia. Έκτοτε, η επιτυχία της υπήρξε ιλιγγιώδης! Και οι πρώτες εμφανίσεις της στα μεγαλύτερα λυρικά θέατρα του κόσμου (Μετροπόλιταν Όπερα της Νέας Υόρκης, Σκάλα του Μιλάνου, Όπερα της Βιέννης, Κόβεν Γκάρντεν του Λονδίνου κτλ.) απέσπασαν διθυραμβικές κριτικές.

Με την κυκλοφορία του πρώτου της άλμπουμ με Στράους και Βάγκνερ (Μάιος 2019, Decca), που πέρασε αμέσως πρώτο στα UK Classical Charts, το περιοδικό Gramophone την ανέδειξε ως «μια από τις πιο σημαντικές φωνές των τελευταίων χρόνων, αν όχι των τελευταίων δεκαετιών».

Έκτοτε ηχογράφησε δύο ακόμη άλμπουμ (με έργα Μπετόβεν, Βάγκνερ, Βέρντι, Γκρηγκ, Σιμπέλιους) με παρόμοια επιτυχία. Επίσης ηχογράφησε πλήρεις τις όπερες: Ο ελεύθερος σκοπευτής του Βέμπερ και Φιντέλιο.

Πέρσι η Λίσε Ντάβιντσεν εμφανίστηκε, μεταξύ άλλων, στη Μετροπόλιταν όπερα, ως Εύα στους Αρχιτραγουδιστές της Νυρεμβέργης, Αριάδνη στην Αριάδνη στη Νάξο και Χρυσόθεμις στην Ηλέκτρα. Στην Κρατική Όπερα της Βιέννης, ως Έλλεν Όφορντ (με τον Γιόνας Κάουφμαν) στον Πήτερ Γκράιμς και Ζηγκλίντε στη Βαλκυρία. Στον Μουσικό Φλωρεντινό Μάιο, ως Λεονόρε στον Φιντέλιο υπό τον Ζούμπιν Μέτα. Έκανε επίσης το ντεμπούτο της στη Φιλαρμονική του Βερολίνου υπό τον Κιρίλ Πετρένκο με τη Λυρική Συμφωνία του Τσεμλίνσκι.

Έδωσε επίσης πολλές συναυλίες, όπως με την Ορχήστρα του Παρισιού και τη Φιλαρμονική του Όσλο υπό τον Κλάους Μάκελα, ήταν Artist in Focus στο Μπάρμπικαν, όπου συνέπραξε με τον πιανίστα Λάιφ Όουβε Άντσνες (Leif Ove Andsnes). Επίσης έδωσε ένα γκαλά με τον Φρέντι Ντε Τομμάσο και τον πιανίστα Τζέιμς Μπέιλιου (James Baillieu), όπως και ένα μάστερκλας με σπουδαστές της Σχολής Γκίλντχολ.

Έκανε επίσης σόλο εμφανίσεις στην Όπερα του Αμβούργου, στο Φεστιβάλ Καστέλ ντε Περαλάδα στην Ισπανία, στη Μόσχα, και φέτος το καλοκαίρι επέστρεψε θριαμβευτικά στο Μπάυροϋτ τόσο ως Ζηγκλίντε στην πολυαναμενόμενη τετραλογία του Δαχτυλιδιού όσο κι ως Ελίζαμπετ στον Ταγχόυζερ.

Παρά την κρίση που προκάλεσε η πανδημία, η καλλιτεχνική πορεία της Λίσε Ντάβιντσεν τη διετία 2020-21 απογειώθηκε: εμφανίστηκε, μεταξύ άλλων, στο Met Stars Live in Concert, στη Σκάλα του Μιλάνου υπό τον Ρικκάρντο Σαγύ, στην Όπερα της Βαυαρίας με τον Γιόνας Κάουφμαν, την Deutsche Oper, την Όπερα του Παρισιού, στο Κοντσέρτχεμπαου, το Μπάυροϋτ, το Παλάτι των Τεχνών στη Βαλένθια, στην Όπερα του Μόντρεαλ (μαζί με τον Γιαννίκ Νεζέ Σεγκέν).

Στις πιο πρόσφατες εμφανίσεις της συγκαταλέγονται, μεταξύ άλλων: τα BBC Proms με τη Φιλαρμονική του Λονδίνου και τoν Αντρές-Ορόσκο Εστράδα, την Ορχήστρα του Κόβεν Γκάρντεν υπό τον Αντόνιο Παππάνο, τη Συμφωνική της Δανίας υπό τον Φάμπιο Λουίζι, τη Φιλαρμόνια και τη Φιλαρμονική του Μπέργκεν υπό τον Έντουαρντ Γκάρντνερ.

Αυτή την περίοδο εμφανίζεται ως Μαρσαλίν στον Ιππότη με το ρόδο στη Μετροπόλιταν, Ελιζαμπέτα στον Ντον Κάρλος και Ελίζαμπετ στον Ταγχόυζερ στη Βασιλική Όπερα του Κόβεν Γκάρντεν. Ταγχόυζερ θα ερμηνεύσει και στην Όπερα Unden den Linden του Βερολίνου.

Η Ντάβιντσεν έχει επίσης κερδίσει πολλούς διαγωνισμούς, όπως της Βασίλισσας Σόνιας της Νορβηγίας, της Μπίργκιτ Νίλσον, τον τριπλό Hans Gabor Belvedere στο Άμστερνταμ, ενώ έχει τιμηθεί με το Gramophone Classical Music Award (Νέα Καλλιτέχνις της Χρονιάς) καθώς και με άλλα πολλά βραβεία.

Τιμές εισιτηρίων

9 € (φοιτητές, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, ΑμεΑ, 65+, πολύτεκνοι) ● 14 € ● 22 € ● 28 € ● 36 € ● 42 € ● 50 €

Διάρκεια

100 λεπτά περίπου (με διάλειμμα)

Eισιτήρια

210 72 82 333 ● megaron.gr

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ0
Δείτε περισσότερα

Οι Polkar live στο Gagarin 205 Σάββ...

ΜΟΥΣΙΚΗ
Έναρξη: Παρασκευή 22 Μαρτίου για λίγες παραστ...

ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ | Σταυρός του Νό...

ΜΟΥΣΙΚΗ

ΒΡΑΔΙΑ ΔΙΕΣΗ ΝΑΤΑΣΣΑ ΜΠΟΦΙΛΙΟΥ ΣΤΟ ...

ΜΟΥΣΙΚΗ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ - ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΠΟΛ...

ΜΟΥΣΙΚΗ