LISTEN LIVE
Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών παρουσιάζει για δεύτερη χρονιά το Φεστιβάλ της Άνοιξης

Για δεύτερη χρονιά, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών διοργανώνει το Φεστιβάλ της Άνοιξης, την εαρινή γιορτή της μουσικής και του χορού που θα διαρκέσει από την 1η έως τις 10 Απριλίου και πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά πέρυσι με μεγάλη επιτυχία.

 

Διεθνούς φήμης σύνολα, βραβευμένοι μουσικοί, διάσημοι χορογράφοι και εκπρόσωποι από το ευρύτερο φάσμα της καλλιτεχνικής δημιουργίας εμφανίζονται στη σκηνή του Μεγάρου, σε ένα και ιδιαίτερα ενδιαφέρον, πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα που υπόσχεται στο κοινό ξεχωριστές εμπειρίες πολιτισμού. Φέτος, προσκεκλημένοι του Φεστιβάλ της Άνοιξης είναι η ορχήστρα Sinfonia Varsovia και ο πιανίστας Rafał Blechacz από την Πολωνία (1/4), το φωνητικό σύνολο Vox Clamantis από την Εσθονία (3/4), το Ensemble Intercontemporain από τη Γαλλία (6/4) και το Μπαλέτο Preljocaj από τη Γαλλία, το οποίο παρουσιάζει στο Μέγαρο μια σύγχρονη εκδοχή της «Λίμνης των Κύκνων» (8 & 10/4).

Το πρόγραμμα αναλυτικά

 

SINFONIA VARSOVIA

 

RAFAȽ BLECHACZ | πιάνο

ALEKSANDAR MARKOVIĆ | μουσική διεύθυνση

 

Σάββατο 1 Απριλίου | 20:30 | Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης

 

MEΓΑΛΕΣ ΟΡΧΗΣΤΡΕΣ

 

Κάτοχος του Gilmore Artist Award (που συχνά αποκαλείται «βραβείο Νόμπελ του πιάνου»), ο Rafał Blechacz θριάμβευσε στον Διεθνή Διαγωνισμό Chopin της Βαρσοβίας το 2005, κατακτώντας όχι μόνο το πρώτο αλλά και όλα τα επιμέρους βραβεία. Σήμερα έχει στο ενεργητικό του μια λαμπρή καριέρα, με εμφανίσεις στις μεγαλύτερες αίθουσες του κόσμου, και τη φήμη του κορυφαίου ερμηνευτή έργων Chopin της γενιάς του. Στην εμφάνισή του στο Μέγαρο, ο πολωνός σολίστ θα ερμηνεύσει το Κοντσέρτο αρ. 2 για πιάνο και ορχήστρα σε φα ελάσσονα, έργο 21 του Frédéric Chopin.

Ανάλογο μουσικό κύρος έχει και η ορχήστρα Sinfonia Varsovia, έχοντας πραγματοποιήσει χιλιάδες συναυλίες και πάνω από τριακόσιες ηχογραφήσεις για τις μεγαλύτερες δισκογραφικές εταιρείες. Ο σέρβος μαέστρος Alexandar Marković, πρώτος προσκεκλημένος αρχιμουσικός του συνόλου, διευθύνει τη συναυλία, η οποία κορυφώνεται με τη σπαρακτική Δεύτερη συμφωνία του πολωνού συνθέτη Krzysztof Penderecki, καλλιτεχνικού διευθυντή της ορχήστρας επί σειρά ετών. Το πρόγραμμα συμπληρώνεται από την Εισαγωγή από τον «Ελεύθερο σκοπευτή» του Carl Maria von Weber.

 

ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ

του Ινστιτούτου Adam Mickiewicz και της Πρεσβείας της Πολωνικής Δημοκρατίας στην Ελλάδα

 

 

Τιμές εισιτηρίων

70.00 €, 62.00 €, 52.00 €, 42.00 €, 30.00 €, 19.00 €, 13.00 € 

 

VOX CLAMANTIS

ΑRVO PÄRT: PASSIO

 

Δευτέρα 3 Απριλίου | 20:30 | Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης

 

Το βραβευμένο με Grammy (και όχι μόνο) φωνητικό σύνολο Vox Clamantis από την Εσθονία, που ειδικεύεται τόσο στο γρηγοριανό μέλος και την πρώιμη πολυφωνία, όσο και στη σύγχρονη μουσική, ερμηνεύει, υπό τη μουσική διεύθυνση του Jaan-Eik Tulve,

το συγκλονιστικό έργο «Passio» («Πάθος») για σολίστ, μεικτή χορωδία, οργανικό σύνολο και εκκλησιαστικό όργανο του επίσης Εσθονού Arvo Pärt. Η σύνθεση είναι βασισμένη στα Κατά Ιωάννην Πάθη. Η μουσική του Pärt, επιστρέφοντας στις ρίζες της ευρωπαϊκής μουσικής δημιουργίας και αξιοποιώντας την αμεσότητα της ανθρώπινης φωνής, αποτελεί σε κάθε της άκουσμα μια υποβλητική, αν όχι μεταφυσική, μουσική εμπειρία.

Συμμετέχουν οι μονωδοί: Taniel Kirikal-βαθύφωνος (Ιησούς), Valter Soosalu- τενόρος (Πιλάτος), Jaanika Kuusik-υψίφωνος, Susanna Paabumets-άλτο, Anto Õnnis-τενόρος, Tõnis Kaumann-βαθύφωνος (Ευαγγελιστές). Λαμβάνουν επίσης μέρος οι σολίστ: Robert Traksmann (βιολί), Riivo Kallasmaa (όμποε), Peeter Sarapuu (φαγκότο) και Johannes Sarapuu (βιολοντσέλο). Στο εκκλησιαστικό όργανο, η Ene Salumäe.

 

Tιμές εισιτηρίων

30.00 €, 26.00 €, 22.00 €, 18.00 €, 13.00 €, 9.00 €, 7.00 € (εκπτωτικό)

 

 

 

ENSEMBLE INTERCONTEMPORAIN

 

Πέμπτη 6 Απριλίου | 20:30 | Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης

 

Το Ensemble Intercontemporain ιδρύθηκε το 1976 στο Παρίσι από τον πρωτοπόρο γάλλο συνθέτη Pierre Boulez, με στόχο την προώθηση της σύγχρονης μουσικής δημιουργίας. Από την ίδρυσή του έως σήμερα, χάρη στις εξαιρετικές ικανότητες των μουσικών του, την πολυεπίπεδη δράση και το καινοτόμο πνεύμα του, το σύνολο εμπνέει τους μεγαλύτερους συνθέτες της εποχής μας, έχοντας πλέον στο ρεπερτόριό του περισσότερα από τρεις χιλιάδες έργα. Στις τέσσερις συνθέσεις που ερμηνεύει στο Μέγαρο, υπό τη διεύθυνση του Dylan Corlay, οι ακροατές θα έρθουν σε επαφή με πρωτόγνωρες μουσικές «χορογραφίες» του 20ού αιώνα. Ευαίσθητοι συνθέτες αφουγκράζονται τα δεδομένα του περίπλοκου κόσμου μας αλλά και τα σύγχρονα επιτεύγματα των επιστημών, όπως της φυσικής, της αρχιτεκτονικής ή της νευροβιολογίας, δημιουργώντας μια νέα μουσική «γεωμετρία» που δοκιμάζει το πνεύμα και τις αισθήσεις μας φλερτάροντας με τα όριά τους.

Θα ακουστούν τα έργα: «A Ηug to Die» της Σοφίας Αβραμίδου, «Entrelacs» («Συνάψεις») για έξι όργανα του Yan Maresz, «Jalons» («Ορόσημα») για δεκαπέντε εκτελεστές του Ιάννη Ξενάκη και Κοντσέρτο δωματίου για δεκατρείς εκτελεστές του György Ligeti.

 

Tιμές εισιτηρίων

30.00 €, 26.00 €, 22.00 €, 18.00 €, 13.00 €, 9.00 €, 7.00 € (εκπτωτικό)

 

 

BALLET PRELJOCAJ ‒ «Η ΛΙΜΝΗ ΤΩΝ ΚΥΚΝΩΝ»

 

Σάββατο 8 και Δευτέρα 10 Απριλίου | 20:00 | Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη

 

ΧΟΡΟΣ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ

 

Mετά την «Χιονάτη» και το «Ρωμαίος και Ιουλιέτα», o Angelin Preljocaj επιστρέφει στη σκηνή με τη μοντέρνα εκδοχή του μπαλέτου «Η Λίμνη των Κύκνων» σε μουσική του Pyotr Ilyich Tchaikovsky. Συνδυάζοντας, κατά την προσφιλή του συνήθεια, το κλασικό με το σύγχρονο, αλλά χωρίς να προδίδει την αυθεντική εκδοχή, ο Preljocaj μεταφέρει την ιστορία της Πριγκίπισσας στη σημερινή κοινωνία και στο επίκεντρο των θεμάτων που την ταλανίζουν. Ο αδίστακτος Ρόθμπαρτ έχει μοχθηρά σχέδια, η νεαρή Οντέτ θα θελήσει να τον εμποδίσει και εκείνος θα τη μεταμορφώσει σε κύκνο, ενώ ο Ζήγκφρηντ θα συγκρουστεί με τον πατέρα του, όταν ο τελευταίος θα προσπαθήσει να συνεργαστεί με τον Ρόθμπαρτ.

 

 

XΟΡΟΓΡΑΦΙΑ | Angelin Preljocaj

MΟΥΣΙΚΗ | Pyotr Ilyich Tchaikovsky, 79D Music Studio

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΒΙΝΤΕΟ | Boris Labbé

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΟΣΤΟΥΜΙΩΝ | Igor Chapurin

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΦΩΤΙΣΜΟΥ | Éric Soyer

ΒΟΗΘΟΣ & ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΑΛ. ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ | Youri Aharon Van den Bosch

ΒΟΗΘΟΣ ΠΡΟΒΑΣ | Cécile Médour

ΧΟΡΟΛΟΓΟΣ | Dany Lévêque

 

ΠΑΡΑΓΩΓΗ | Ballet Preljocaj

 

ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΗ | Chaillot - Théâtre National de la Danse, Biennale de la Danse de Lyon 2021/Maison de la Danse, La Comédie de Clermont-Ferrand, Festspielhaus St. Pölten (Austria), Les Théâtres-Grand Théâtre de Provence, Théâtres de Compiègne, Working Residence Grand Théâtre de Provence

 

Tιμές εισιτηρίων

45.00 €, 38.00 €, 32.00 €, 26.00 €, 18.00 €, 12.00 €, 9.00 € (εκπτωτικό)

INFO

Πληροφορίες http://www.megaron.gr

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ0
Δείτε περισσότερα
s

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ Τελευταίος...

ΜΟΥΣΙΚΗ
s

ΝΑΤΑΣΣΑ ΜΠΟΦΙΛΙΟΥ | ΣΑΒΒΑΤΟ 7 ΟΚΤΩΒ...

ΜΟΥΣΙΚΗ
s

Ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου στο Θέατ...

ΜΟΥΣΙΚΗ

ΜΑΤΟΥΛΑ ΖΑΜΑΝΗ LIVE ΚΥΡΙΑΚΗ 10 ΣΕΠΤ...

ΜΟΥΣΙΚΗ