LISTEN LIVE
1920-x-1080-px-1
1920-x-1080-px-1
Πέμπτη 18 Νοεμβρίου
ΒΡΑΔΙΑ ΔΙΕΣΗ | Ο ΓΥΑΛΙΝΟΣ ΚΟΣΜΟΣ

 

 

Ο Δίεση 101,3 παρουσιάζει το έργο «Ο Γυάλινος κόσμος», του Τενεσί Ουίλιαμς, σε μία Βραδιά για τους ακροατές, την Πέμπτη 18 Νοεμβρίου, στις 21.00, στο θέατρο Αλκυονίς (Ιουλιανού 42).

Οι ήρωες του Γυάλινου Κόσμου, ενός από τα σημαντικότερα έργα της παγκόσμιας δραματουργίας, που σκηνοθέτησε ο Γιώργος Νανούρης, ζωντανεύουν, επί σκηνής, από τους Λένα Παπαληγούρα, Άννα Μάσχα, Κωνσταντίνο Μπιμπή και Αναστάση Ροϊλό.

Η παράσταση, που παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία, διαδικτυακά από το Εθνικό Θέατρο, επιστρέφει στο θέατρο Αλκυονίς. Επαναλαμβάνεται, όπως ακριβώς φτιάχτηκε, με τους περιορισμούς, λόγω κορωνοϊού, όπου οι ηθοποιοί δεν μπορούν να αγγίξουν ο ένας τον άλλο.

Ο Γυάλινος Κόσμος –ίσως το αντιπροσωπευτικότερο έργο του συγγραφέα που με τη δραματουργία του σημάδεψε τη μεταπολεμική Αμερική–, γράφτηκε το 1944. Έργο ποιητικής πνοής και βαθιάς ανθρώπινης ευαισθησίας, όπου ο κόσμος της σκληρής πραγματικότητας συμπλέκεται με την εύθραυστη ομορφιά της φαντασίας και του ονείρου. Το έργο είναι μια ανάμνηση.

Ο Τομ θυμάται στιγμές της οικογενειακής του ζωής. Η πληκτική δουλειά του σε μια αποθήκη υποδηματοποιίας, έχει συνθλίψει τα όνειρά του.

Η Λόρα, η αδερφή του, αντιμετωπίζει τις δυσκολίες της ζωής βρίσκοντας καταφύγιο σε έναν μικρόκοσμο από γυάλινα ζωάκια.

Η Αμάντα, η μητέρα τους, ελπίζει πως τα παιδιά της θα ζήσουν όπως η ίδια δεν κατάφερε ποτέ.

Ο Τζίμ, ένας επισκέπτης στον οποίο στηρίζουν όλες τις ελπίδες τους, θα τους απογοητεύσει.

Όπως σημειώνει ο σκηνοθέτης, Γιώργος Νανούρης: «Δυο χρόνια, σχεδόν τώρα, η ζωή μάς έδειξε πόσο εύκολα μπορούν να ανατραπούν όλα. Να ραγίσουν, ακόμα και να σπάσουν - σαν να είναι φτιαγμένα από γυαλί. Πώς ανεβάζεις λοιπόν αυτό το τεράστιο έργο, μέσα στη δίνη των γεγονότων που μαστίζουν όλο τον πλανήτη; Πώς φτιάχνεις μια παράσταση φορώντας μάσκες στην πρόβα, και σε ενάμιση μέτρο απόσταση; Πώς φτιάχνεις μια σκηνή φιλιού στην οποία δεν επιτρέπεται να πλησιάσουν κοντά οι ηθοποιοί; Πώς κάνεις το αντίστοιχο με μια σκηνή χορού;

Οι ήρωες του έργου, όμως, αυτό δεν προσπαθούν; Να πλησιάσουν ο ένας τον άλλον• κυριολεκτικά και μεταφορικά. Να έρθουν απεγνωσμένα κοντά. Μήπως τελικά η ίδια δυσκολία της συνθήκης είναι ταυτόχρονα και η απάντηση στα τόσα ερωτήματα; Μήπως ο καθένας μας δεν ζει πια κλεισμένος στον δικό του «γυάλινο» κόσμο, όπως ακριβώς και οι πρωταγωνιστές της ιστορίας; Είμαι σίγουρος ότι κάθε θεατής θα βρει έστω μια στιγμή του έργου, που θα του θυμίσει μια στιγμή της δικής του ζωής.»

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ:

Μετάφραση: Στέλιος Βαφέας Σκηνοθεσία-Φωτισμοί: Γιώργος Νανούρης Μουσική: Θοδωρής Οικονόμου Σκηνικά: Μαίρη Τσαγκάρη Κοστούμια: Deux Hommes Βοηθός ενδυματολόγων: Δέσποινα Ιγνάτογλου Φωτογραφίες: Μαριλένα Βαϊνανίδου

Διανομή (αλφαβητικά)

Άννα Μάσχα: η μητέρα Αμάντα Ουίνγκφιλντ Κωνσταντίνος Μπιμπής: ο γιος Τομ Ουίνγκφιλντ Λένα Παπαληγούρα: η κόρη, Λώρα Ουίνγκφιλντ Αναστάσης Ροϊλός: ο επισκέπτης, Τζιμ Οκόνορ

***Το θέατρο Αλκυονίς λειτουργεί ως αμιγώς χώρος και η είσοδος επιτρέπεται μόνο σε όσους διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης. Απαιτείται αστυνομική ταυτότητα ή δίπλωμα οδήγησης ή διαβατήριο, προκειμένου να διενεργείται έλεγχος ταυτοπροσωπίας. Τα ανωτέρω πιστοποιητικά επιδεικνύονται είτε σε έντυπη μορφή, είτε ηλεκτρονικά μέσω κινητής συσκευής του θεατή. Οι ανήλικοι από τεσσάρων 4 έως 11 ετών, δύνανται να προσκομίζουν self-test, 24 ωρών. ΧΡΗΣΗ ΜΑΣΚΑΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ!

ΔΙΕΣΗ 101,3 ΓΙΑ ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ Τ΄ΑΥΤΙΣΟΥ ΕΔΩ!

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ0
Δείτε περισσότερα

ΒΡΑΔΙΑ ΔΙΕΣΗ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΠΑΙΔΙΑ ΘΕΑΤ...

ΘΕΑΤΡΟ
Του Λάνφορντ Γουίλσον Σκηνοθεσία Νάντια Κοντο...

Burn this

ΘΕΑΤΡΟ

Καρδιά του Σκύλου

ΘΕΑΤΡΟ
ΑΠΟ ΜΗΧΑΝΗΣ ΘΕΑΤΡΟ

Happy Ντεθ Day Μια «μεταφυσική» κωμ...

ΘΕΑΤΡΟ