LISTEN LIVE
banners-lires-1290x724
banners-lires-1290x724
Πέμπτη 12 Μαΐου | 20:30
Oι λύρες της στεριάς και της θάλασσας | Μια δοξαριά Ελλάδα

Μια μουσική παράσταση αφιερωμένη

στις παραδόσεις της λύρας σε διαφορετικές

περιοχές του Ελληνισμού με αυθεντικούς

λαϊκούς οργανοπαίκτες και χορευτικές ομάδες

Πέμπτη 12 Μαΐου | 20:30

Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης

Έρευνα, καλλιτεχνική επιμέλεια, παρουσίαση | Λάμπρος Λιάβας

Σε συνεργασία με

το Κέντρο Ελληνικής Μουσικής «Φοίβος Ανωγειανάκης»

Συμπαραγωγή

Εταιρεία Συναυλιών Φόρμιγξ – Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Μια μεγάλη γιορτή αφιερωμένη στις πολλές και διαφορετικές παραδόσεις της λύρας σε περιοχές του Ελληνισμού υποδέχεται το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών την Πέμπτη 12 Μαΐου στις 8:30 το βράδυ. Αυθεντικοί οργανοπαίκτες και χορευτικές ομάδες δημιουργούν στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης μια μουσική παράσταση που αναδεικνύει το απολλώνιο μέτρο αλλά και την εκρηκτική διονυσιακή ενέργεια αυτού του τόσο ιδιαίτερου λαϊκού οργάνου με δοξάρι, η ιστορία του οποίου χάνεται στα βάθη των αιώνων. Την έρευνα, την καλλιτεχνική επιμέλεια και την παρουσίαση έχει αναλάβει ο Λάμπρος Λιάβας. Η μουσική παράσταση Οι λύρες της στεριάς και της θάλασσας, μια δοξαριά Ελλάδα πραγματοποιείται στο πλαίσιο της δημοφιλούς σειράς Γέφυρες (καλλιτεχνικός προγραμματισμός και επιμέλεια: Δημήτρης Μαραγκόπουλος) σε συνεργασία με το Κέντρο Ελληνικής Μουσικής «Φοίβος Ανωγειανάκης» και αποτελεί συμπαραγωγή του ΜΜΑ και της Εταιρείας Συναυλιών Φόρμιγξ.

Ο Λάμπρος Λιάβας δίνει το στίγμα της μουσικής παράστασης

Οι λύρες της στεριάς και της θάλασσας, μια δοξαριά Ελλάδα

Μια μουσική παράσταση αφιερωμένη στις πολλές και διαφορετικές παραδόσεις της λύρας στις διάφορες περιοχές του Ελληνισμού, με αυθεντικούς λαϊκούς οργανοπαίκτες και χορευτικές ομάδες.

Τα ελληνικά λαϊκά όργανα με δοξάρι αποτελούν μια μεγάλη οικογένεια, «αδέρφια και ξαδέρφια», προγόνους του βιολιού που ήρθε στην Ελλάδα τον 18ο αι. και τελικά επικράτησε. Μα ο παλιός είναι αλλιώς!

Οι λύρες έχουν άλλη δύναμη, ξέχωρη γοητεία. Κρατάνε ακόμα τον ήχο τον αρχέγονο, το κύρος της παράδοσης και της τελετουργίας, σε πανηγύρια και γιορτές, γάμους και χοροστάσια. Και σε πολλά μέρη εξακολουθούν να αντιστέκονται στην παντοδυναμία του βιολιού.

Κάθε τόπος έχει τη λύρα του, με το δικό της σχήμα και την κατασκευή της, το κούρδισμα, την τεχνική παιξίματος, καθώς και το ξεχωριστό ρεπερτόριο με τα τραγούδια και τους χορούς να μπλέκονται με τους παλιούς «χαβάδες».

Οι λύρες του Ελληνισμού, της θάλασσας και της στεριάς. Σε Βορρά, Νότο κι Ανατολή… Σαν ένα πολύχρωμο γοητευτικό μωσαϊκό:

Οι λύρες του Αιγαίου (Κρήτη, Δωδεκάνησα, Ικαρία, Λήμνος), οι λύρες της Μακεδονίας (Δράμα), της Θράκης (Αναστενάρηδες), οι λύρες του Πόντου (κεμεντζές) και της Καππαδοκίας (κεμανές) καθώς και ο ιδιαίτερος τύπος της πολίτικης λύρας από την

Κωνσταντινούπολη και τη Μικρά Ασία.

Ελάτε να τις ακούσουμε, να τις γνωρίσουμε καλύτερα.

Ελάτε στο ταξίδι μας, με λύρες και δοξάρια!

Μια δοξαριά Ελλάδα!

Συντελεστές

Συμμετέχουν: η Κατερίνα Παπαδοπούλου (τραγούδι) και οι εξαιρετικοί λυράρηδες Γιάννης Κλαδάκης (λύρα Ρόδου), Μιχάλης Ζωγραφίδης (λύρα Καρπάθου), Αντώνης Νταλλαρής (λύρα Λέρου), Μανώλης Μπουνταλάκης (λύρα Κρήτης), Ηλίας Υφαντίδης (κεμεντζές, λύρα Πόντου), Γιώργος Κοντογιάννης (πολίτικη λύρα), Σταύρος Νικολαΐδης (λύρα Ικαρίας), Γιώργος Κοχλιός (λύρα Λήμνου), Νίκος Ζεδαμάνης και Αντρέας Ρέγγης (λύρα Μακεδονίας) και Σπύρος Κούκος (λύρα Θράκης).

Χορεύουν μέλη του Λαογραφικού Χορευτικού Ομίλου «Χοροπαιδεία» (επιμέλεια: Βασίλης Καρφής-Μαρία Ζιάκα), της Αδελφότητας των Απανταχού Ολυμπιτών Καρπάθου «Η Δήμητρα» και του Συλλόγου Ποντίων «Αργοναύται Κομνηνοί» (επιμέλεια: Κώστας Σαββινίδης).

Έρευνα, καλλιτεχνική επιμέλεια, παρουσίαση | Λάμπρος Λιάβας

Επιμέλεια προβολών | Γρηγόρης Φιλίδης

Επιμέλεια ήχου | Μιχάλης Αλεξάκης

Επιμέλεια φωτισμού | Αντώνης Παναγιωτόπουλος

Τιμές εισιτηρίων

7,50 € (φοιτητές, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, ΑμεΑ, 65+, πολύτεκνοι) ● 10 € ● 15 € ● 20 € 25 € ● 30 € ● 35 €

Διάρκεια

2 ώρες και 30 λεπτά (με διάλειμμα)

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ0
Δείτε περισσότερα

Οι Polkar live στο Gagarin 205 Σάββ...

ΜΟΥΣΙΚΗ
Έναρξη: Παρασκευή 22 Μαρτίου για λίγες παραστ...

ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ | Σταυρός του Νό...

ΜΟΥΣΙΚΗ

ΒΡΑΔΙΑ ΔΙΕΣΗ ΝΑΤΑΣΣΑ ΜΠΟΦΙΛΙΟΥ ΣΤΟ ...

ΜΟΥΣΙΚΗ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ - ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΠΟΛ...

ΜΟΥΣΙΚΗ