LISTEN LIVE
thumbnail-mitsuko-uchida-c-decca-justin-pumfrey-3
thumbnail-mitsuko-uchida-c-decca-justin-pumfrey-3
Η σπουδαία πιανίστα σε ένα πρόγραμμα που συνδυάζει τον Mozart και τον Schumann με τον Kurtág Τρίτη 24 Μαΐου | 20:30 Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης
Mitsuko Uchida

Η Mitsuko Uchida [Mιτσούκο Ουτσίντα], μία από τις πιο αγαπητές πιανίστες του καιρού μας, έχει κερδίσει τον θαυμασμό κοινού και κριτικών, διεθνώς, για τις απαράμιλλες ερμηνείες της σε έργα Mozart [Μότσαρτ], Schubert [Σούμπερτ], Schumann [Σούμαν] και Beethoven [Μπετόβεν], αλλά και για την αφοσίωσή της στην πιανιστική μουσική του 20ού αιώνα, και ειδικότερα στην εργογραφία για πιάνο των Alban Berg [Άλμπαν Μπεργκ], Arnold Schoenberg [Άρνολντ Σαίνμπεργκ], Anton Webern [Άντον Βέμπερν] και György Kurtág [Γκέργκι Κούρταγκ]. Στην πλειάδα των διακρίσεών της –ανάμεσά τους, και δύο Grammy–, προστέθηκαν πρόσφατα οι τίτλοι «Καλλιτέχνις της Αμερικής για το έτος 2022» και «Carnegie Hall Perspectives Artist» για τις σεζόν 2022-23 και 2024-25.

Η πολυβραβευμένη σολίστ έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών για ένα και μοναδικό ρεσιτάλ στο πλαίσιο της σειράς Piano Masters την Τρίτη 24 Μαΐου στις 8:30 το βράδυ. Θα παρουσιάσει συνθέσεις του Wolfgang Amadeus Mozart [Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ], του Robert Schumann [Ρόμπερτ Σούμαν] αλλά και του György Kurtág [Γκέργκι Κούρταγκ], ενός από τους μεγαλύτερους δημιουργούς του 20ού αιώνα, και από τους προσφιλέστερους της Uchida.

Το πρόγραμμα με δυο λόγια

Στο ρεσιτάλ της στο Μέγαρο, η γιαπωνέζα πιανίστα θα ερμηνεύσει τη Φαντασία σε ντο ελάσσονα και τη Σονάτα για πιάνο σε σι ύφεση μείζονα του Mozart, τους Davidsbündlertänze (Χοροί των οπαδών του Δαβίδ), έργο 6 του Schumann καθώς και αποσπάσματα από τους τόμους 2, 3, 5 και 7 της συλλογής Játékok (Παιχνίδια) του Kurtág, αλλά και το έργο του ... Couple égyptien en route vers l’inconnu... (… Ζευγάρι Αιγυπτίων στον δρόμο για το άγνωστο…). Ειδικότερα, από τη συλλογή Játékok (Παιχνίδια), θα ακουστούν οι συνθέσεις: Play with Infinity (Παιχνίδι με το άπειρο, τόμ. 3), Hommage à Schubert (Αφιέρωμα στον Σούμπερτ, τόμ. 3), Antiphony in F-Sharp (Αντιφωνία σε φα δίεση, τόμ. 2), Capriccioso-luminoso (τόμ. 5), Dirge 2 (Mοιρολόι 2, τόμ. 3) και Fugitive Τhoughts about the Alberti Βass (Φευγαλέες σκέψεις για τα βάσιμα του Αλμπέρτι, τόμ. 7).

Το βιογραφικό της Mitsuko Uchida…

… περιλαμβάνει αξιοζήλευτες συνεργασίες με τα διασημότερα ορχηστρικά σύνολα παγκοσμίως (Φιλαρμονικές Βερολίνου και Λονδίνου, Κονσέρτχεμπαου, Συμφωνικές της Βαυαρικής Ραδιοφωνίας, του Λονδίνου και του Σικάγο, κ.ά.) και με κορυφαίους αρχιμουσικούς, όπως οι Μπέρναρντ Χάιτινκ, Σερ Σάιμον Ρατλ, Ρικάρντο Μούτι, Έσα-Πέκκα Σάλονεν, Βλαντίμιρ Γιουρόφσκι, Άντρις Νέλσονς, Γκουστάβο Ντουνταμέλ και Μάρις Γιάνσονς. Πρόσφατα μάλιστα, γιόρτασε την 100ή της εμφάνιση ως σολίστ με την Ορχήστρα του Κλήβελαντ.

Από το 2016, η Mitsuko Uchida είναι Καλλιτεχνική Συνεργάτης της Ορχήστρας Δωματίου Mahler, με την οποία πραγματοποιεί πολυετείς περιοδείες σε Ευρώπη, Ιαπωνία και Βόρεια Αμερική. Επίσης, συχνά, δίνει ρεσιτάλ στη Βιέννη, το Βερολίνο, το Παρίσι, το Άμστερνταμ, το Λονδίνο, τη Νέα Υόρκη και το Τόκιο, ενώ προσκαλείται τακτικά στο Σάλτσμπουργκ, στο ομώνυμο Φεστιβάλ καθώς και στην «Εβδομάδα Μότσαρτ».

Ηχογραφεί αποκλειστικά για την Decca. Η πολυβραβευμένη δισκογραφία της περιλαμβάνει τα άπαντα με τις σονάτες για πιάνο του Μότσαρτ και του Σούμπερτ. Έχει κερδίσει δύο βραβεία

Grammy® –για τα κοντσέρτα Μότσαρτ με την Ορχήστρα του Κλήβελαντ και για το άλμπουμ της με λίντερ σε συνεργασία με την Ντοροτέα Ραίσμαν–, ενώ ο δίσκος της με το Κοντσέρτο για πιάνο του Σαίνμπεργκ, με την Ορχήστρα του Κλήβελαντ υπό τη διεύθυνση του Πιερ Μπουλέζ, τιμήθηκε με το βραβείο Gramophone στην κατηγορία «Καλύτερο κοντσέρτο».

Η Mitsuko Uchida είναι ιδρυτικό μέλος του Borletti-Buitoni Trust και Διευθύντρια του Μουσικού Φεστιβάλ Marlboro. Της έχουν απονεμηθεί το Χρυσό Μετάλλιο Μότσαρτ από το Μοτσαρτέουμ του Σάλτσμπουργκ και το Αυτοκρατορικό Βραβείο (Praemium Imperiale) του Καλλιτεχνικού Συλλόγου Ιαπωνίας. Έχει επίσης τιμηθεί με το Χρυσό Μετάλλιο της Βασιλικής Φιλαρμονικής Εταιρείας και με το Μετάλλιο του Ουίγκμορ Χολ. Είναι επίτιμη διδάκτωρ των Πανεπιστημίων της Οξφόρδης και Καίμπριτζ. Το 2009, έλαβε τον τίτλο Dame Commander of the Order of the British Empire (Διοικητής του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας).

Τιμές εισιτηρίων

11 € (φοιτητές, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, ΑμεΑ, 65+, πολύτεκνοι) ● 16 € ● 26 € ●

34 € ● 42 € ● 52 € ● 60 €

Θα τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα υγειονομικής προστασίας. Περισσότερες πληροφορίες εδώ: https://www.megaron.gr/metra-prolipsis-kata-tou-covid-19-sto-megaro-mousikis-athinon/

Eισιτήρια

210 72 82 333

www.megaron.gr

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ0
Δείτε περισσότερα

Οι Polkar live στο Gagarin 205 Σάββ...

ΜΟΥΣΙΚΗ
Έναρξη: Παρασκευή 22 Μαρτίου για λίγες παραστ...

ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ | Σταυρός του Νό...

ΜΟΥΣΙΚΗ

ΒΡΑΔΙΑ ΔΙΕΣΗ ΝΑΤΑΣΣΑ ΜΠΟΦΙΛΙΟΥ ΣΤΟ ...

ΜΟΥΣΙΚΗ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ - ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΠΟΛ...

ΜΟΥΣΙΚΗ