LISTEN LIVE
1920-x-1080-px-2
1920-x-1080-px-2
Τρίτη 23 Νοεμβρίου
ΒΡΑΔΙΑ ΔΙΕΣΗ | MASTER CLASS

 

O Δίεση 101,3 παρουσιάζει το πολυβραβευμένο έργο Μaster Class, του Terrence McNally, με τη Μαρία Ναυπλιώτου, σε μία Βραδιά για τους ακροατές. Την Τρίτη 23 Νοεμβρίου στις 20:30, στο θέατρο Παλλάς (Βουκουρεστίου 5).

 

Το έργο- φαινόμενο, που έχει αποθεωθεί από κοινό και κριτικούς, βασίζεται στο περίφημο σεμινάριο, στο οποίο δίδαξε η Μαρία Κάλλας, στη Μουσική Σχολή Τζούλιαρντ της Νέας Υόρκης, στις αρχές της δεκαετίας του '70. Στο ρόλο της Μαρίας Κάλλας η Μαρία Ναυπλιώτου. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, ενώ η μετάφραση είναι του Στρατή Πασχάλη.

Με ραγισμένη φωνή και καρδιά, η Μαρία Κάλλας στη δεκαετία του’ 70, λίγο μετά το γάμο του άλλοτε αγαπημένου της Αριστοτέλη Ωνάση με τη Τζάκι Κέννεντι, και τη δική της εμβληματική εμφάνιση στην κινηματογραφική “Μήδεια” του Παζολίνι, αποφασίζει να δώσει αυτά τα μαθήματα φωνητικής σε νέους τραγουδιστές. Κινήσεις απόγνωσης λίγο πριν την καταβάλει η κατάθλιψη και τη θερίσει πρόωρα ο θάνατος, πριν κλείσει καν τα 54 της χρόνια. Τα μαθήματα αυτά μαγνητοσκοπούνται και οι φωτογραφίες της ίδιας, με παντελόνια και γυαλιά να διδάσκει, κάνουν τον γύρο του κόσμου.

Πάνω σε αυτό το υλικό ο Αμερικανός συγγραφέας, Terrence McNally δημιουργεί έναν συναρπαστικό διάλογο της Κάλλας με τους σπουδαστές και τον εαυτό της. Αυτοβιογραφικό, αποκαλυπτικό για τα μυστικά της τέχνης της, ειρωνικό και γεμάτο χιούμορ, πικρό για έναν καινούργιο κόσμο που ανατέλλει και που δεν της ταιριάζει. Αυστηρή κι ανθρώπινη, σκληρή κι ευάλωτη, περήφανη κι απλή, αναπολεί, εξοργίζεται, κραυγάζει, γελάει σαρκαστικά, συντρίβεται, ειρωνεύεται, γίνεται κωμική, κλείνεται στον εαυτό της ή ανοίγει τόσο διάπλατα τα χαρτιά της που προκαλεί φόβο. Η στιγμή ενός ιερού τέρατος, πριν γκρεμιστεί σε ένα ύστατο άλμα αυτοκαταστροφής.

 

Όλο το έργο γεμάτο από τη μουσική του Βέρντι, του Πουτσίνι και του Μπελίνι, καθώς παρελαύνουν πρόσωπα- μύθοι της όπερας, όπως ο Βισκόντι, πρόσωπα χρήσιμα για την καριέρα της αλλά και καταπιεστικά για τη φύση της όπως ο Μενεγκίνι, πρόσωπα- εφιάλτες του βίου της όπως η μητέρα και η αδελφή της, πρόσωπα αγάπης-μίσους όπως ο Αριστοτέλης Ωνάσης.... Τα δύσκολα χρόνια της Κατοχής στην Ελλάδα, το άσχημο σουλούπι της, η φυγή της στην Ευρώπη, η μεταμόρφωση, η άνοδος, η εκδίκηση, η ερημιά μιας καλλιτεχνικής ιδιοφυίας που κατά βάθος δεν ήταν παρά μια έντιμη και ειλικρινής γυναίκα.

Το έργο έχει διαγράψει μακρά πορεία επιτυχημένων σκηνικών ερμηνειών σε ολόκληρο τον κόσμο. Στην Ελλάδα, το έργο πρωτοπαρουσιάστηκε το 1997-1998 σε σκηνοθεσία Μιχάλη Κακογιάννη και μετάφραση του Μάριου Πλωρίτη, με την Κάτια Δανδουλάκη στο ρόλο της Κάλλας.


 

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ:

Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ:

Στρατής Πασχάλης

ΣΚΗΝΙΚΑ:

Όλγα Μπρούμα

ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:

Σταματία Μέγκλα

ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:

Πέτρος Μπούρας

ΦΩΤΙΣΜΟΙ:

Νίκος Βλασόπουλος

Τα κοστούμια της κυρίας Ναυπλιώτου επιμελήθηκε

ο Βασίλης Ζούλιας


 

ΔΙΑΝΟΜΗ:

Μαρία Κάλλας: Μαρία Ναυπλιώτου

Σοπράνο Α': Εύα Γαλογαύρου

Σοπράνο Β': Λητώ Μεσσήνη

Τενόρος: Γιώργος Φλωράτος

Πιανίστας: Πέτρος Μπούρας


 

Stage Hand

Δημήτριος Ψύλλος

 

ΔΙΕΣΗ 101,3 ΓΙΑ ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ Τ’ ΑΥΤΙΣΟΥ ΕΔΩ!

 

 

 

 

 

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ0
Δείτε περισσότερα

ΒΡΑΔΙΑ ΔΙΕΣΗ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΠΑΙΔΙΑ ΘΕΑΤ...

ΘΕΑΤΡΟ
Του Λάνφορντ Γουίλσον Σκηνοθεσία Νάντια Κοντο...

Burn this

ΘΕΑΤΡΟ

Καρδιά του Σκύλου

ΘΕΑΤΡΟ
ΑΠΟ ΜΗΧΑΝΗΣ ΘΕΑΤΡΟ

Happy Ντεθ Day Μια «μεταφυσική» κωμ...

ΘΕΑΤΡΟ