ΟΙ ΒΡΑΔΙΕΣ ΔΙΕΣΗ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ…

 

 

 

Ο ΔΙΕΣΗ 101,3 παρουσιάζει το έργο του Πέτρου Ζούλια «ΜΑΡΙΚΑ», με τη Νένα Μεντή, σε μία Βραδιά για τους ακροατές, στην πρεμιέρα των παραστάσεων, την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου, στις 21:00, στο θέατρο Χώρα (Αμοργού 20).

Η Νένα Μεντή και ο Πέτρος Ζούλιας, μετά την «Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου» και τις «Γυναίκες του Παπαδιαμάντη», συναντούν, επί σκηνής, την ΜΑΡΙΚΑ και ταξιδεύουν στον πολυδιάσταστο και αντιφατικό κόσμο της Μαρίκας Κοτοπούλη, με ένα θίασο δέκα ταλαντούχων ηθοποιών.

Η ΜΑΡΙΚΑ είναι μία παράσταση εμπνευσμένη από τη μυθιστορηματική ζωή και το έργο της Μαρίκας Κοτοπούλη, μίας αμφιλεγόμενης γυναίκας, που κατάφερε να αφήσει ανεξίτηλα το στίγμα της στην ιστορία της νεότερης Ελλάδας.

Όχι μόνο ως μία σπάνια καλλιτέχνιδα, αλλά και ως μία πανίσχυρη προσωπικότητα με ενεργή συμμετοχή στο πολιτικό, πνευματικό και κοινωνικό γίγνεσθαι της εποχής της. Μίας εποχής μακρινής, αλλά με πολλές συγγένειες με τη σύγχρονη.

Η Μαρίκα Κοτοπούλη, υπόδειγμα επιβίωσης, ενώ γεννήθηκε μέσα σε μεγάλη φτώχεια, κατάφερε να αποκτήσει μοναδική δόξα και χρήμα. Η ζωή της χαρακτηρίστηκε από ακραία πάθη, έρωτες και θανάτους, που σημάδεψαν την εθνική μας ταυτότητα.

Λατρεύτηκε σαν βασίλισσα και κυνηγήθηκε σαν χαμίνι του δρόμου. Πέρασε μέσα από τρεις πολέμους και στάθηκε όρθια, γιατί πάνω από το ταλέντο της θεατρικής της τέχνης, διέθετε το μοναδικό ταλέντο της ζωής.


 

Η Μαρίκα ήθελε και ήξερε να ζει τη ζωή της απόλυτα και αντισυμβατικά. Ενώ ανήκε στο κατεστημένο, ήξερε να πηγαίνει κόντρα σ΄ αυτό, όποτε η περίσταση και τα πιστεύω της το απαιτούσαν.

Το κείμενο του Πέτρου Ζούλια δημιουργήθηκε μετά από μεγάλη έρευνα σε κείμενα, βιβλία, συνεντεύξεις και διηγήσεις γύρω από περιστατικά της επεισοδιακής ζωής της. Άλλοτε αστεία κι άλλοτε δραματικά, τα γεγονότα δημιουργούν μια σκηνική αφήγηση που ακροβατεί μεταξύ κωμωδίας και δράματος. Η παράσταση ξεκινά από αυτά που πράγματι συνέβησαν για να φύγει με τα φτερά της μυθοπλασίας σε μια σκηνική αναδημιουργία του πλούσιου υλικού της βιογραφίας της Μαρίκας Κοτοπούλη.

Στην αρχή της παράστασης βρίσκουμε τη Μαρίκα το 1937, την εποχή που εγκαινιάζει το σημερινό θέατρο Ρεξ. Ύστερα γνωρίζουμε την τρομερή προσωπικότητα της «δασκάλας» , όταν το 1941 ιδρύει τη θεατρική της σχολή, μέσα στην καρδιά της Κατοχής, για να φτάσουμε έως την αργή αλλά σταθερή πορεία της, προς το τέλος του έργου της, το 1954, τότε που φεύγει πια κι από τη ζωή.


 

Συντελεστές:

Κείμενο-σκηνοθεσία: Πέτρος Ζούλιας Σκηνικά-κοστούμια: Αναστασία Αρσένη Μουσική: Παναγιώτης Αυγερινός Φώτα: Κατερίνα Μαραγκουδάκη Φωτογραφίες: Μαριλένα Αναστασιάδου


 

Πρωταγωνιστούν:

Νένα Μεντή Νεφέλη Κουρή Δημήτρης Σαμόλης Γιώργος Δεπάστας Μάκης Πατέλης Χριστιάννα Μαντζουράνη Μαριάννα Τουντασάκη Γιώργος Λόξας Γιάννης Σίντος Τόνια Μαράκη


 


 

ΔΙΕΣΗ 101,3 ΓΙΑ ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ Τ’ ΑΥΤΙΣΟΥ ΕΔΩ!!